Κρεατόπιτα με αρνί και ψημένα φύλλα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 1 ταψί ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Kreatopita me arni kai psimena fylla

Υλικά

  • 1 πακέτο παραδοσιακό φύλλο
  • 1 1/2 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (μπούτι) 
  • 3 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες 
  • 4-5 φρέσκα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα 
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη 
  • 100 γρ. φέτα, τριμμένη 
  • 6 αβγά, χτυπημένα 
  • 1 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο 
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο 
  • αλάτι 
  • πιπέρι 

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κατσικάκι με τα κρεμμύδια και το σκεπάζουμε με αλατισμένο νερό.

Το ξαφρίζουμε και το αφήνουμε να βράσει 1 1/2 περίπου ώρα.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, όταν το νερό έχει σχεδόν εξατμιστεί.

Τοποθετούμε σε 2 ταψιά 2 φύλλα παραδοσιακά, αλειμμένα με λίγο λάδι, και τα ψήνουμε στους 200°C, μέχρι να πάρουν χρώμα (προσοχή να μην καούν).

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κομμάτια φύλλου και προσθέτουμε τα τυριά, τα αβγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι.

Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και το ξεψαχνίζουμε.

Πετάμε τα ξερά κρεμμύδια και κρατάμε λίγο από το ζουμί, όπου έβρασε το κρέας.

Ρίχνουμε το κρέας και λίγο απο το ζουμί του στο μπολ με τη γέμιση, ανακατεύουμε ώστε να τραβήξει το φύλλο τα υγρά και αφήνουμε στην άκρη. Προσέχουμε τη γέμιση να μην είναι πολύ υγρή.

Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε τρία φύλλα παραδοσιακά αλείφοντάς τα με λάδι.

Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα αλείφοντας με το υπόλοιπο λάδι και λίγο ζουμί από το κρέας.

Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 περίπου ώρα.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Άνηθος Ελαιόλαδο Κατσίκι Κεφαλογραβιέρα Κρεμμύδι Φέτα Φύλλο (παραδοσιακό)

Σχετικές Συνταγές