Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ελιές

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Tarta me karamelomena kremydia kai elies

Υλικά

  • 230 γρ περίπου ζύμη πίτσας έτοιμη, ξεπαγωμένη
  • 1/4 φλ καλαμποκάλευρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ καραμελωμένα κρεμμύδια*
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 60 γρ αντζούγιες σε κονσέρβα, στραγγισμένες
  • 1/2 φλ μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι, χοντοκομμένες
  • χοντρό αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 6 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • 2 κιλά περίπου κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.γ. αλάτι χοντρό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 260C.

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε τη ζύμη.

Πασπαλίζουμε με το καλαμποκάλευρο ένα ταψί και βάζουμε μέσα τη ζύμη.

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το σκόρδο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Απλώνουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια σε ένα λεπτό στρώμα στη ζύμη, αφήνοντας περιμετρικά 2,5 εκ.

Από πάνω από τα κρεμμύδια απλώνουμε το σκόρδο, τις αντζούγιες και τις ελιές.

Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε τις άκρες της ζύμης με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε μέχρι η ζύμη να ροδίσει και να αποκολλάται από το ταψί εύκολα, για περίπου 10 λεπτά.

* Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το αλάτι και σοτάρουμε ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν διαφανή και να αρχίζουν να ροδίζουν, για 30 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε κάθε 5 λεπτά, αποκολλώντας όσα έχουν κολλήσει στον πάτο.

Σοτάρουμε για 30 λεπτά, μέχρι να κρεμμύδια να είναι καστανά και σαν μαρμελάδα.

Δοκιμάζουμε και αλατίζουμε αν χρειάζεται. Μπορούμε, όταν κρυώσουν εντελώς, να τα φυλάξουμε σε αεροστεγές δοχείο για 2 εβδομάδες.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι (χοντρό) Αντζούγια Βούτυρο (ανάλατο) Ελαιόλαδο Ελιές (Μαύρες) Ζάχαρη Ζύμη πίτσας Καλαμποκάλευρο Κρεμμύδι Πιπέρι (Μαύρο)

Σχετικές Συνταγές