Κρεμμυδόπιτα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 1 ταψί ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Kremmydopita

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο παραδοσιακό
  • 5 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα
  • 6 κρεμμυδάκια, τεμαχισμένα
  • 2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + επιπλέον για άλειμμα
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. κεφαλογραβιέρα,  τριμμένη
  • 2 αβγά
  • αλάτι, κατά βούληση
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τις 5 κ.σ. ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μαϊντανό, τον άνηθο, την κεφαλογραβιέρα, τα αβγά και πιπέρι.

Αφαιρούμε τα κρεμμύδια και τα πράσα από τη φωτιά, τα ρίχνουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.

Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Απλώνουμε 4 παραδοσιακά φύλλα στον πάτο του ταψιού, λαδώνοντας το κάθε ένα με ελαιόλαδο και αφήνοντας τις άκρες των φύλλων έξω από το χείλος του ταψιού.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στα φύλλα.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα 4-5 φύλλα, λαδώνοντας και πάλι το καθένα με ελαιόλαδο και  τυλίγουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν στρίβοντας τες ελαφρά ή εναλλακτικά κόβουμε με μαχαίρι τα περισσεύματα των φύλλων.

Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό, τη χαράζουμε και την ψήνουμε στους 180°C για 40-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Σχετικές Συνταγές