Χανιώτικο μπουρέκι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: Υλικά για ένα ταψί
Chaniotiko mpoureki

Υλικά

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 100 ml τσικουδιά ή χυμός λεμονιού
  • 250 ml νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση :

  • 1 κιλό κολοκύθια, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε ροδέλες
  • τα φύλλα από 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό μυζήθρα
  • 120 ml λάδι
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Φύλλο: Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το λάδι, την τσικουδιά, το νερό και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια και πλάθουμε μια ζύμη. Τη βάζουμε σε μια λεκάνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μπάλες και ανοίγουμε με τον πλάστη δύο φύλλα 2-3 χιλιοστών.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.

Γέμιση: Εν τω μεταξύ, αλατίζουμε τα κολοκύθια και τα βάζουμε για λίγο σε ένα τρυπητό σκεύος να βγάλουν τα νερά τους. Στη συνέχεια, σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα κολοκύθια με τις πατάτες, τη μυζήθρα, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το αλεύρι. Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί (περίπου 40x20), στρώνουμε το ένα φύλλο, αδειάζουμε τη γέμιση με όλα τα υλικά μέσα στο ταψί, με ένα κουτάλι ισιώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο. Κόβουμε ότι περισσεύει από τα φύλλα γύρω-γύρω και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα. Αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

Χαράσσουμε το φύλλο σε λωρίδες παραλληλόγραμμες, έτσι ώστε το μπουρέκι να ψηθεί καλά και μέσα. Ψήνουμε περίπου 1½ με 2 ώρες. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά το κόβουμε.

Ο ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙ ΣΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΤΡΑΓΑΝΟ

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλεύρι Δυόσμος Ελαιόλαδο Κολοκύθια Μυζήθρα Πατάτες Σουσάμι Τσικουδιά

Σχετικές Συνταγές