Στριφτόπιτα με γαρίδες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Striftopita me garides

Υλικά

  • 1 πακέτο (450 γρ) φύλλο κρούστας
  • ½ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + επιπλέον, για άλειμμα
  • 1 φινόκιο, ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. γαρίδες, φρέσκες μετρίου μεγέθους, καθαρισμένες, σε κομμάτια
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • ½ λεμόνι, χυμός
  • 2 κ.σ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Διαδικασία

Για τη γέμιση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το φινόκιο για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.

Προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για άλλο 1 λεπτό.

Σβήνουμε με το ούζο και το λεμόνι, μαγειρεύουμε για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Πασπαλίζουμε με το βασιλικό και το μαϊντανό.

Αλατοπιπερώνουμε.

Για την πίτα:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C  και λαδώνουμε καλά το ταψί μας.

Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το ανοίγουμε στον πάγκο.

Αλείφουμε το φύλλο κρούστας με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Προσθέτουμε λίγη γέμιση.

Στη συνέχεια, πιάνουμε την άκρη του φύλλου και την τυλίγουμε σε ρολό, στρίβουμε σε σπείρα και τοποθετούμε το τυλιγμένο φύλλο στο κέντρο του ταψιού.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας και συνδέοντας κυκλικά κάθε τυλιγμένο ρολό, μεγαλώνοντας κάθε φορά τον κύκλο του σαλίγκαρου, μέχρι στο τέλος να έχουμε ένα μεγάλο σαλίγκαρο στο ταψί.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας μας και ψήνουμε στους 170C για 75 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή. 

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Βασιλικός Γαρίδες Ελαιόλαδο Λεμόνια Μαϊντανός Ούζο Πιπέρι (Μαύρο) Φινόκιο Φύλλο (κρούστας)

Σχετικές Συνταγές