Τάρτα με κρέμα και μούρα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 8-10 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Tarta me krema kai moura

Υλικά

Για τη βάση:

  • ½ στικ φρέσκιας βανίλιας
  • 6 κ.γ. βούτυρο ανάλατο
  • 1/8 κ.γ αλάτι
  • 11 γρ. κρακερς, σε μικρά κομμάτια

Για τη γέμιση:

  • 6 φλ. μούρα
  • ½ φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 2/3 φλ. + 1 κ.σ. λευκή ζάχαρη
  • 1 κ.γ ξύσμα λεμονιού
  • ¼  κ.γ αλάτι
  •  ¼ φλ. καλαμποκάλευρο
  •  ¾  φλ. κρέμα γάλακτος, βαριά
  • ¼ κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
  • ½  φλ. μίγμα παγωμένων φρούτων (μούρο-μύρτιλο-φράουλα-βατόμουρο-μαύρο κεράσι-φραγκοστάφυλο) για smoothies  για το γαρνίρισμα

Διαδικασία

Για τη βάση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Ξύνουμε τους καρπούς της βανίλιας.

Σε μία μικρή κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξύσμα της βανίλιας και το αλάτι. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για να κρυώσει.

Αλέθουμε τα κράκερς στον επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να γίνουν σκόνη. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει ενιαίο.

Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα ταψί τάρτας και το απλώνουμε καλά.

Ψήνουμε για  για περίπου 12 με 14 λεπτά, μέχρι να να ροδοκοκκινίσει και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 30 λεπτά σε μία σχάρα.

Για τη γέμιση:

Σε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το χυμό πορτοκαλιού, 2/3 φλ. ζάχαρη, ½ κ.γ ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να «δέσει» και η ζάχαρη να έχει λιώσει.

Προσθέτουμε τα 5 ½ φλ. μούρα (έχουμε κρατήσει ½ φλ. μούρα για το γαρνίρισμα).

Προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο, ανακατεύουμε και φέρνουμε το μείγμα σε χαμηλό σημείο βρασμού.

Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, ενώ πολτοποιούμε μαλακά τα μούρα με το πίσω μέρος ενός καουταλιού για 1 λεπτό.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και περιχύνουμε το μείγμα στη βάση μας.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 15 λεπτά.

Καταψύχουμε από 4 ώρες μέχρι 1 ημέρα.

Για την επικάλυψη:

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε σιγά σιγά την υπόλοιπη κρέμα.

Ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (1 κ.γ), ½  κ.γ ξύσμα λεμονιού και το εκχύλισμα βανίλιας στην κρέμα και τη χτυπάμε μέχρι να γίνει ενιαίο μείγμα. Δεν το παρακάνουμε με το ανακάτεμα.

Απλώνουμε την κρέμα σαντιγί στο κέντρο της τάρτας. Γαρνίρουμε με μίγμα παγωμένων φρούτων (μούρο-μύρτιλο-φράουλα-βατόμουρο-μαύρο κεράσι-φραγκοστάφυλο) για smoothies.

 

Σχετικές Συνταγές