Μαραθόπιτες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
Marathopites

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 3 κούπες αλεύρι (1 ½ κούπα για όλες τις χρήσεις και 1 ½ κούπα ολικής άλεσης, ή συνδυασμό της προτίμησής μας)
  • 1 κούπα νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 2 ½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ κ.σ. λευκό ξίδι
  • ¾ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 2 κούπες μαραθόφυλλα, ψιλοκομμένα
  • 1 κούπα σπανάκι, ψιλοκομμένο ή άλλα χόρτα
  • ½ κούπα κρεμμύδια, πολτοποιημένα
  • ½ κούπα δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • ¼ κούπα ελαιόλαδο
  • ¾ κούπας ελαιόλαδο για τηγάνισμα (1 κ.σ. για κάθε πίτα)

Διαδικασία

Βάζουμε όλα τα μυρωδικά και χόρτα σε ένα μέτριο μπολ.

Σωτάρουμε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνoυν διάφανα.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα χόρτα, μαζί με αλάτι.

Ανακατεύουμε τη γέμιση και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά μόνο. Κατόπιν, αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα στεγνά υλικά της ζύμης και ανακατεύουμε. Κατόπιν, προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία.

Σε μια επιφάνεια απλώνουμε αλεύρι και παίρνουμε λίγη ζύμη κάθε φορά (περίπου 1/3 κούπας κάθε φορά), τη βάζουμε στην αλευρωμένη επιφάνεια και με έναν πλάστη ανοίγουμε λεπτό κύκλο.

Στο κέντρο κάθε κύκλου βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση και ‘τσιμπάμε’ την πίτα γύρω-γύρω, ώστε να μπορούμε να διπλώσουμε τις άκρες της προς το κέντρο, προς τη γέμιση.

Διπλώνουμε και με αλευρωμένο πλάστη φτιάχνουμε μια πολύ λεπτή πίτα.

Βάζουμε όλες τις πίτες μας σε ένα ταψί/πιατέλα.

Μπορούμε να τις βάλουμε στο ψυγείο με λαδόκολλα ανάμεσα στην κάθε μία ή να τις τηγανίσουμε κατευθείαν. Μόλις βγαίνουν από το τηγάνι, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Μπορούμε και να γαρνίρουμε με λίγο μάραθο. Τις απολαμβάνουμε ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Αλεύρι Αλεύρι (ολικής αλέσεως) Δυόσμος Ελαιόλαδο Κρεμμύδι Μαϊντανός Μάραθος Νερό Ξύδι (λευκό) Σπανάκι

Σχετικές Συνταγές