Ριζότο με λεμόνι και δεντρολίβανο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 6
Rizoto me lemoni kai dentrolivano

Υλικά

  • 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 κ.σ. πολτοποιημένο δεντρολίβανο
  • ξύσμα από 3 λεμόνια και 1 κ.σ. χυμός
  • 6 κούπες ζωμός κοτόπουλου
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου
  • 1 μικρό κρεμμύδι πολτοποιημένο
  • 2 κούπες ρύζι Arborio
  • 1/3 κούπας λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • αλάτι χοντρό
  • μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την παρμεζάνα, το δεντρολίβανο και το ξύσμα των λεμονιών.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζωμό και τον κρατάμε ζεστό.

Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι.

Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν, 5-7 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί, 1-2 λεπτά.

Κατόπιν, προσθέτουμε ½ κούπα ζωμό, μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας, προσθέτουμε άλλη ½ κούπα ζωμό και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει ο ζωμός, περίπου 25 λεπτά.

Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γίνει το ρύζι αλ ντέντε, 2-3 λεπτά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μισό μείγμα παρμεζάνας μαζί με το βούτυρο και το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με το μείγμα παρμεζάνας που απομένει. 

Σχετικές Συνταγές