Χταπόδι στη σχάρα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΡΕΚΤΙΚΑ
Xtapodi sti sxara

Υλικά

  • 2 κιλά χταπόδι, φρέσκο ή κατεψυγμένο (το έχουμε αποψύξει σε αυτή την περίπτωση)
  • ελαιόλαδο για λάδωμα
  • ½ κούπα ελαιόλαδο για τη σάλτσα
  • Χυμό από 2 λεμόνια ή 4 κ.σ.ξύδι 
  • Ρίγανη φρέσκια

Διαδικασία

Αν δεν είναι καθαρισμένο το χταπόδι, το καθαρίζουμε.

Βάζουμε ολόκληρο το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και αρκετό νερό ώστε να το καλύπτει. Φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και στεγνώνουμε.

 Όταν παγώσει αρκετά, τρίβουμε το χταπόδι με τα χέρια κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσουμε την εξωτερική σκούρα μεμβράνη. Αφαιρείται εύκολα – αν δεν γίνεται, δεν πειράζει, συνεχίζουμε με τα επόμενα βήματα.

Βάζουμε το χταπόδι στη χύτρα ταχύτητας καλύπτοντάς το με νερό.

Βράζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 10 λεπτά. Αφαιρούμε το χταπόδι από τη χύτρα και σουρώνουμε.

 Όταν κρυώσει, κόβουμε τα πλοκάμια και το κεφάλι για να τα ψήσουμε.

Λαδώνουμε με ελαιόλαδο το χταπόδι ή τη σχάρα και ψήνουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα, δοκιμάζοντας για να δούμε αν έχει γίνει τρυφερό.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: χτυπάμε το ελαιόλαδο και το λεμόνι ή το ξύδι στο μπλέντερ μέχρι να δέσει, για μερικά δευτερόλεπτα.

Περιχύνουμε το χταπόδι με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη και σερβίρουμε.
 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Ελαιόλαδο Λεμόνια (χυμός) Ξύδι Ρίγανη (φρέσκια) Χταπόδι

Σχετικές Συνταγές