Ψητή γαλοπούλα με γέμιση μπέικον

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8
Psiti galopoula me gemisi mpeikon

Υλικά

  • Μία γαλοπούλα 5.5 κιλά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Σάλτσα που θα συνοδεύει το σερβίρισμα της γαλοπούλας
Γέμιση με Μπέικον 
  • 50 γρ. Ψιλοκομμένο βούτυρο 
  • 1 ψιλοκομμένο πράσο
  • 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο
  • 4 ψιλοκομμένες φέτες μπέικον 
  • ½ φλιτζάνι δαμάσκηνα, ψιλοκομμένα 
  • ½ κούπα ψιλοκομμένα καρύδια
  • 2 κ.σ. τεμαχισμένα φρέσκα φύλλα φασκόμηλου 
  • 2 φλιτζάνια φρέσκα φρυγανιά 

Διαδικασία

Η Γέμιση 

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το πράσο και το σκόρδο και το ανακατεύουμε για 3 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικον και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά ή μόλις δούμε ότι το πράσο έχει μαλακώσει. 

Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα καρύδια, το φασκόμηλο και την τριμμένη φρυγανιά 

 

Προετοιμασία & Γέμιση της Γαλοπούλας 

Προθερμαίνουμε  τον φούρνο στους 180°C/160°C με αέρα.

Βγάζουμε το λαιμό της γαλοπούλας και τη βάζουμε τη γαλοπούλα σε κρύο νερό, ξεπλένοντάς τη πολύ καλά.

Παίρνουμε μία στεγνή πετσέτα ή χαρτί κουζίνας και «στεγνώνουμε» τις εξωτερικές της επιφάνειες και την κοιλότητά της. 

Αρχίζουμε να γεμίζουμε την κοιλότητα  του λαιμού της γαλοπούλας με τη γέμισή μας. 

«Κλείνουμε» με οδοντογλυφίδες τη γαλοπούλα, διασφαλίζοντας ότι δεν θα φύγει η γέμιση 

Ενώνουμε τα πόδια της με σπάγκο 

 

Ψήσιμο Γαλοπούλας 

Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στη σχάρα ενός ταψιού, αφού πρώτα την έχουμε απαλείψει με λάδι.

Ρίχνουμε 1 ½ κούπα κρύο νερό στο ταψί

Απαλείφουμε με λάδι τη γαλοπούλα και την πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι

Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, αφού πρώτα το έχουμε απαλείψει με λάδι 

Ψήνουμε τη γαλοπούλα για 2 ώρες. Αφού περάσουν οι δύο ώρες, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο 

Ξαναβάζουμε τη γαλοπούλα στο φούρνο και την αφήνουμε για 40 με 50 λεπτά ή μέχρι η γαλοπούλα «ροδίσει» και οι χυμοί της απελευθερώνονται, όταν την τρυπήσουμε με ένα μαχαίρι

Καλύπτουμε τη γαλοπούλα χαλαρά με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά.

Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και τον σπάγκο και είναι έτοιμη για σερβίρισμα με τη σάλτσα που έχουμε επιλέξει να τη συνοδεύσει 

 

Σχετικές Συνταγές