Τάρτα με κίτρινη κολοκύθα, δενδρολίβανο, σύγγλινο και γραβιέρα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
Tarta me kitrini kolokytha dendrolibano sygglino kai grabiera

Υλικά

Για τη ζύμη:
  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 ποτήρι νερό περίπου
Για τη γέμιση:
  • 700 γρ. κολοκύθα κίτρινη, τριμμένη
  • 2 αβγά
  • 200 γρ. σύγγλινο Μάνης
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 1 /2 μάτσο φρέσκο δεντρολίβανου ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. γραβιέρα πικάντικη μακράς ωρίμανσης, τριμμένη 
  • αλάτι
  • πιπέρι 
 
 

Διαδικασία

Φτιάχνουμε τη ζύμη μας ανακατεύοντας το αλεύρι με το αλάτι.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

Κατόπιν προσθέτουμε νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας, μέχρι να γίνει μια ζύμη που δεν θα κολλάει.

Κάνουμε τη ζύμη μία μπάλα, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 30' τουλάχιστον.

Ανάβουμε το φούρνο στους 180οC. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο που να καλύπτει την ταρτιέρα μας και να εξέχει από τα τοιχώματα. Την τρυπάμε με το πιρούνι και την ψήνουμε άδεια 12'.

Ψήνουμε το σύγγλινο σε τηγάνι με λίγο λάδι. Μόλις γίνουν τραγανά προσθέτουμε το δεντρολίβανο και αποσύρουμε.

Ψήνουμε την κολοκύθα στο φούρνο, μέχρι να μαλακώσει τελείως.

Λιώνουμε την κολοκύθα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα αβγά χτυπημένα, την γραβιέρα και το σύγγλινο με το δεντρολίβανο.

Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Γεμίζουμε με το μίγμα την προψημένη ζύμη.

Ψήνουμε την τάρτα στο φούρνο επί 40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Αλεύρι Γραβιέρα Δεντρολίβανο Δεντρολίβανο (φρέσκο) Ελαιόλαδο Κολοκύθα Κρέμα γάλακτος Νερό Πιπέρι (Μαύρο) Σύγκλινο

Σχετικές Συνταγές