Μαγγίρι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
Maggiri

Υλικά

1/2 κ. αλεύρι σκληρό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλ. τσ. νερό
1/2 κ.γ. αλάτι
αλεύρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ξερό ανθότυρο τριμμένο
 

Διαδικασία

Αναμειγνύουμε σε ένα φλιτζάνι το νερό, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τα 3/4 από το μίγμα, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια ζύμη μάλλον σφιχτή, που να μην κολλάει. Προσθέτουμε κατά το ζύμωμα και όσο ακόμα από το υγρό μίγμα χρειάζεται. Αφήνουμε τη ζύμη 40'-1 ώρα να ξεκουραστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και ανοίγουμε το καθένα σε φύλλο πάχους 3-4 χιλ. περίπου.

 

Χωρίζουμε το φύλλο σε λωρίδες πλάτους 1-1,5 εκ. και κατόπιν κόβουμε κάθε λωρίδα σε τετράγωνα κομμάτια (σαν μεγάλες χυλοπίτες). Τις ραντίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσουν, τις βάζουμε σε μεγάλο τρυπητό και τις αφήνουμε 30' να στεγνώσουν. Κατόπιν, κουνάμε να φύγει το πολύ αλεύρι και κρατάμε το 1/3 από το μαγγίρι χωριστά. Βάζουμε περίπου 2 λίτρα νερό να βράσει με αλάτι και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τα 2/3 του ζυμαρικού τμηματικά.

 

Αφήνουμε να βράσουν περίπου 30', μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ ζεσταίνουμε σε τηγάνι 1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο και όταν κάψει ρίχνουμε το υπόλοιπο μαγγίρι. Το τηγανίζουμε μέχρι να γίνει τραγανό και να ροδίσει. Το ρίχνουμε τα τελευταία 5' στην κατσαρόλα με το βρασμένο μαγγίρι, μαζί με το λάδι του, προσέχοντας γιατί φουσκώνει απότομα το νερό. Ανακατεύουμε, αφήνουμε 1'-2' και κατόπιν σερβίρουμε την πηχτή σούπα σε βαθειά πιάτα, με πιπέρι και ανθότυρο τριμμένο από πάνω. Μπορούμε να προσθέσουμε και από 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό σε κάθε πιάτο.

 

σημ. Το μαγγίρι είναι παραδοσιακό ζυμαρικό της ανατολικής -κυρίως- Κρήτης, με πολύ παλαιές ρίζες. Το φτιάχνουν λίγο πριν μαγειρευτεί και σπανιότερα το ξεραίνουν για να καταναλωθεί αργότερα. Μαγειρεύεται πάντα με τον συγκεκριμένο τρόπο. 

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Αλεύρι Αλεύρι (σκληρό) Ανθότυρο Ελαιόλαδο Νερό

Σχετικές Συνταγές