Κεφτέδες φασολιών με καπνιστό γιαούρτι και μαρμελάδα ντομάτας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΡΕΚΤΙΚΑ
Keftedes fasolion me kapnisto giaourti kai marmelada ntomatas

Υλικά

Για τους κεφτέδες
  • 250 γρ. φασόλια ξερά, μικρού μεγέθους
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • ½ ματσάκι φρέσκος μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκος αβγού, 
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλεύρι, για το αλεύρωμα των κεφτέδων
  • ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα
Για το καπνιστό γιαούρτι
  • 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι
Για την μαρμελάδα ντομάτας
  • 1/2 κιλό ντομάτες
  • 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
  • λίγα φύλλα βασιλικού

Διαδικασία

Φασόλια:

Μουσκεύω από το βράδυ τα φασόλια σε κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζω και τα βάζω σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό. Τα αφήνω να πάρουν μερικές βράσεις, ξαφρίζοντας. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω τα φασόλια για 1 - 1½ μέχρι να μαλακώσουν καλά, αλλά να μην διαλύονται. Περίπου 10 λεπτά πριν αποσύρω, αλατίζω.

 

Κεφτέδες:

Στραγγίζω τα φασόλια και τα ρίχνω στον κάδο του μπλέντερ. Τα ανακατεύω καλά, αλλά να μην γίνουν πουρές. Τα μεταφέρω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το μαϊντανό, το μπέικιν πάουντερ, τον κρόκο αβγού . Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω πολύ καλά το μίγμα. Σκεπάζω το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζω για 1 ώρα στο ψυγείο για να σφίξει καλά το μίγμα. 

Το βγάζω από το ψυγείο, πλάθω κεφτέδες. Τους αλευρώνω και τους τινάζω για να φύγει η περίσσεια του αλευριού.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και όταν κάψει βάζω τους κεφτέδες σε δόσεις. Τους τηγανίζω για 1 - 2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν απαλά. Τους στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

 

Καπνιστό γιαούρτι:

Ανακατεύω όλα τα υλικά μαζί

 

Μαρμελάδα ντομάτας: 

Βράζουμε για 1 λεπτό τις ντομάτες για να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε (από την κατσαρόλα τις βάζουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε πάγο για να μπορέσουμε να τις πιάσουμε χωρίς να καούμε). Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε να βράσει για 25 λεπτά περίπου και μόλις αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε μέσα και ανακατεύουμε και τα φύλλα βασιλικού. 

Σχετικές Συνταγές