Αμπελοφάσουλα με λαδοτύρι Ζακύνθου και αυγοτάραχο τρίμμα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Ampelofasoula me ladotyri Zakynthou kai aygotaracho trimma

Υλικά

  • 1 κιλό αμπελοφάσουλα 
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • ½ φλ. τσαγιού παλαιωμένο ξύδι
  • 3 - 4 μέτριες ντομάτες ώριμες  σε κομμάτια
  • 1½ κουτ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσια
  • 200 - 250 γρ. λαδοτύρι Ζακύνθου σε κυβάκια
  • 2 κουτ. σούπας αυγοτάραχο τρίμμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε τα αμπελοφάσουλα για 5 - 6 λεπτά  Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα αφήνουμε εκεί ώσπου να κρυώσουν.

Ξαναβάζουμε την άδεια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και την αφήνουμε να ζεσταθεί σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό. Ρίχνουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, τον βασιλικό και την ρίγανη και το μισό ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό. Ρίχνουμε στο σκεύος τα αμπελοφάσουλα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα σοτάρουμε για 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντάς τα. Με μια τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρουμε σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις κομμένες ντομάτες. Τις σοτάρουμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε  τις ελιές και το ξύδι. Μαγειρεύουμε για 3 - 4 λεπτά, πάντα σε δυνατή φωτιά, ώσπου η σάλτσα να δέσει. Ρίχνουμε το τυρί, ανακατεύουμε απαλά μία φορά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάνω από τα αμπελοφάσουλα, ανακατεύουμε απαλά και τα σερβίρουμε ζεστά ή σε θερμοκρασία δωματίου, αφού πασπαλίσουμε με το αυγοτάραχο

Σχετικές Συνταγές