Χανιώτικη κρεατότουρτα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
Chaniotiki kreatotourta

Υλικά

Για το φύλλο
  • 60 γρ. νωπή μαγιά ή 3 φακελάκια ξηρή.
  • ½ κούπα χλιαρό νερό 
  • ½ κούπα λάδι
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος ή στακοβούτυρο 
  • 2 αυγά
  • 1 γιαούρτι πλήρες
  • 1 κοφτό κ.γλ. αλάτι
  • ½ κ.γλ. πιπέρι
  • 1 κούπα ζωμό από το κρέας που βράσαμε 
  • 1 κιλό αλεύρι (και λίγο ακόμη αν χρειαστεί)
Για την γέμιση
  • 1- 1,5 κιλό κρέας αρνάκι ή κατσικάκι 
  • 1 κούπα στάκα (προαιρετικά) ή 1-2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος ή στακοβούτυρο.
  • ½ κιλό μυζήθρα γλυκιά (ανθότυρο)
  • ½ κιλό μυζήθρα ξινή
  • 1 κούπα γραβιέρα Κρήτης κομμένη σε κύβους
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • ½ κ.γλ. κανέλα 
  • ¾ κούπας ζωμό κρέατος.
  • 2-3 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο.
Για την επικάλυψη
  • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κ.σ. νερό
  • Σουσάμι αποφλοιωμένο
 

Διαδικασία

Αν χρησιμοποιήσουμε νωπή μαγιά, τη διαλύουμε στη μισή κούπα νερό με μια κουταλιά αλεύρι και αφήνουμε να φουσκώσει. Αν χρησιμοποιήσουμε ξηρή μαγιά , απλώς τη βάζουμε σε μια κούπα με αλεύρι. Στο μίξερ ή στο χέρι κτυπάμε το λάδι με τα αυγά, το βούτυρο και το γιαούρτι. Προσθέτουμε το αλατοπίπερο και λίγο ζωμό από το κρέας (τη ½ κούπα αρχικά). Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το διάλυμα της μαγιάς ή την κούπα το αλεύρι με την ξηρή. Μετά σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, ως ότου έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλά στα χέρια ή να κολλά ελαφρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ζωμό ή κι άλλο αλεύρι.

 

Αφήνουμε να ανεβεί (διπλασιάζεται σε όγκο σε 1-2 ώρες ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος ), την ζυμώνουμε να κατεβεί και την χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα λίγο μικρότερο από το άλλο. Ανοίγουμε το μεγαλύτερο σε φύλλο και το στρώνουμε σε ένα ταψί 34 νούμερο (δηλαδή με διάμετρο 34 cm) , καλολαδωμένο. Πρέπει να περισσεύει λίγο από τα πλάγια.

 

Πλένουμε το κρέας, το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει ίσα ίσα και λίγο αλάτι και το βάζουμε να βράσει. Όταν αρχίσει να αφρίζει αφαιρούμε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια, και αφήνουμε να σιγοβράζει ως ότου γίνει πολύ μαλακό. Το ανασύρουμε από το νερό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεκοκαλίζουμε. Το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το αλατοπιπερώνουμε. Σουρώνουμε το ζουμί να μην έχει κοκαλάκια και το αφήνουμε στην άκρη. 

 

Στρώνουμε τα μισά υλικά της γέμισης ως εξής:

Ξινομυζήθρα και γλυκιά μυζήθρα σκορπιστά, στάκα κουταλιές εδώ κι εκεί, δυόσμο. Από πάνω σκορπάμε όλη την ποσότητα του κρέατος. Βάζουμε και τα υπόλοιπα τυριά, την στάκα, τον υπόλοιπο δυόσμο και την κανέλα.

 

Από πάνω, ρίχνουμε περιμετρικά το ζωμό κρέατος για να μην είναι στεγνή η γέμισή μας. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη ανοιγμένη σε φύλλο και ενώνουμε τα δύο φύλλα να κλείσουν τη γέμιση στο εσωτερικό τους.

 

Αφήνουμε να ανέβει, αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 60- 70 λεπτά. 

Σχετικές Συνταγές