Ανάμικτα λαχανικά με τυρένια σάλτσα και μυρωδικά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Anamikta lachanika me tyrenia saltsa kai myrodika

Υλικά

  • 40 γρ. βούτυρο + επιπλέον για το βουτύρωμα
  • 1 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη
  • ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 150 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
  • 100 γρ. τυρί φέτα, κατσικίσια
  • 200 γ. μασκαρπόνε
  • 750 γρ. ανάμικτα λαχανικά (μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι) μαγειρεμένα στον ατμό, τεμαχισμένα
  • 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 1 κ.γ. άνηθο, ψιλοκομμένο, για γαρνιτούρα
  • φύλλα βασιλικού, για γαρνιτούρα

 

Διαδικασία

Σε μία μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε και λιώνουμε το βούτυρο.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε σκόνη και αφήνουμε να καβουρδιστούν για 2 λεπτά.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τη μοτσαρέλα, τη γραβιέρα Αμφιλοχίας, το τυρί φέτα, το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε, μέχρι να διαλυθούν ελαφρώς όλα τα τυριά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ.

Βάζουμε τα ανάμικτα λαχανικά στο πυρέξ και περιχύνουμε με την τυρένια σάλτσα.

Πασπαλίζουμε με το θυμάρι, το μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε στο γκριλ στη μεσαία σχάρα για 15 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν τα λαχανικά και να λιώσουν εντελώς τα τυριά.

Αφαιρούμε τα λαχανικά από το φούρνο, γαρνίρουμε με τον άνηθο και τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές