Μοσχαράκι με σάλτσα κρεμμυδιών και λαχανικά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Moscharaki me saltsa kremmydion kai lachanika

Υλικά

  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 900 γρ. μοσχάρι σπάλα-ελιά, κομμένο σε κομμάτια 2,5 εκ.
  • 4 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • ½ φλ. κρασί κόκκινο, ξηρό
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • μία πρέζα ζάχαρη
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ.σ. κέτσαπ
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1/3 κ.γ. μπαχάρι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 φλ. ζωμό βοδινού
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι κατά βούληση
  • 3 πατάτες, κομμένες σε κύβους
  • 1 γλυκοπατάτα, κομμένη σε κύβους
  • 25 γρ. βούτυρο, ανάλατο

 

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας σε δόσεις, μέχρι να ροδίσει.

Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα.

Στο ίδιο ελαιόλαδο που σοτάραμε το κρέας, βάζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.

Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα και σβήνουμε με το κρασί.

Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τη ζάχαρη, τη σάλτσα σόγιας, το κέτσαπ, το βαλσάμικο ξύδι, την κανέλα, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, το ζωμό βοδινού και αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 με 1 ½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης από την κατσαρόλα.

Η σάλτσα θα πρέπει να έχει λίγα υγρά. Αν έχουν μειωθεί αρκετά, προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό. 

Μόλις το κρέας μαλακώσει αρκετά, αποσύρουμε από τη φωτιά.

Παράλληλα σε μία άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες, αφήνουμε να βράσουν για 12-15 λεπτά και στραγγίζουμε.

Επαναφέρουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε στην άκρη.

Σερβίρουμε το μοσχαράκι με τη σάλτσα κρεμμυδιών και τις πατάτες.

Σχετικές Συνταγές