Κολοκύθα ογκρατέν με πράσο και φρέσκο θυμάρι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Kolokytha ogkraten me praso kai fresko thymari

Υλικά

  • 600 γρ. κολοκύθα 
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3-4 πράσα, ψιλοκομμένα σε ροδέλες, κυρίως το άσπρο μέρος
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 1 κύβο κότας
  •  ½ φλ. κρέμα γάλακτος
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι, τριμμένο + 2 κλωναράκια, για γαρνιτούρα
  • 100 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
  • 100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 100 γρ. πεκορίνο, τριμμένο

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Κόβουμε την κολοκύθα σε μικρά κομμάτια και τα αραδιάζουμε στο ταψί.

Ρίχνουμε αλάτι και 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 20 λεπτά και αφήνουμε την κολοκύθα στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο να ζεσταθεί.

Ρίχνουμε τα πράσα και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τον κύβο κότας μαζί με την κρέμα γάλακτος και με ένα πιρούνι προσπαθούμε να τον διαλύσουμε.

Σε ένα πυρέξ ρίχνουμε τα ψημένα κομμάτια κολοκύθας, τα πράσα και το μείγμα του κύβου - κρέμας γάλακτος και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Προσθέτουμε πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι.

Πασπαλίζουμε με το τυρί γκούντα, τη γραβιέρα και το πεκορίνο.

Βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο και ψήνουμε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Γαρνίρουμε με φρέσκο θυμάρι και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές