Παραδοσιακό κυδωνόπαστο με αμύγδαλα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 12-16 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Paradosiako kydonopasto me amygdala

Υλικά

  • 5 μεγάλα κυδώνια 
  • 1 λεμόνι, χυμό και φλούδα (το κίτρινο μέρος μόνο)
  • 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 1 περίπου κιλό ζάχαρη (ίση με την ποσότητα του πουρέ)
  • 1 βανίλια, σκόνη
  • 1 φλ. αμύγδαλα, θρυμματισμένα
  • σπορέλαιο, για επάλειψη του αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος

 

Διαδικασία

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράζει.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κυδώνια από τη φλούδα τους και τα κόβουμε στη μέση.

Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Ρίχνουμε τα κυδώνια στην κατσαρόλα μαζί με το χυμό και τη φλούδα λεμονιού, την αρμπαρόριζα, το ξυλαράκι κανέλας και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 60 λεπτά.

Σουρώνουμε, αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλας και την αρμπαρόριζα και με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τα κυδώνια να γίνουν πουρές.

Ζυγίζουμε τον πουρέ και προσθέτουμε στην κατσαρόλα την ίδια ποσότητα σε ζάχαρη.

Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε τη βανίλια και βράζουμε τον πουρέ κυδωνιών για περίπου 1 - 1 ½ ώρα, ανακατεύοντας συχνά με μία ξύλινη κουτάλα για να μη κολλήσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC.

Μόλις το μείγμα αρχίζει να πήζει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το κυδωνόπαστο σε ένα πυρέξ, που έχουμε στρώσει από πριν με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και έχουμε λαδώσει με σπορέλαιο.

Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε το κυδωνόπαστο για 60 περίπου λεπτά, μέχρι να σφίξει και να πάρει καστανοκόκκινο χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά.

Κόβουμε το κυδωνόπαστο σε κομμάτια και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αμύγδαλα Αρμπαρόριζα Βανίλια Ζάχαρη Κανέλα (ξυλαράκι) Κυδώνι Λεμόνια Λεμόνια (φλούδα) Λεμόνια (χυμός) Σπορέλαιο

Σχετικές Συνταγές