Quiche με σολομό και φασολάκια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Quiche me solomo kai fasolakia

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 113 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 μεγάλο αβγό, κρόκος
  • 3 κ.σ. κρύο νερό (προαιρετικά)

Για τη γέμιση:               

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι μικρό, λευκό, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φασολάκια, κατεψυγμένα
  • 250 γρ. σολομός, κομμένος σε κυβάκια
  • 1 κ.γ. αλεύρι
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 4 αβγά
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ. γάλα
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • λίγο άνηθο, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Για τη ζύμη:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και χτυπάμε στην πιο χαμηλή σκάλα για 5-7 λεπτά.

Προσθέτουμε τον κρόκο και συνεχίζουμε να χτυπάμε.

Καθώς το βούτυρο αρχίζει να διαλύεται, θα δούμε τη ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Όσο όμως χτυπάμε, τα ψίχουλα θα εξαφανίζονται και θα αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη. Εάν αυτό δε συμβεί, προσθέτουμε σιγά-σιγά το κρύο νερό, ίσα-ίσα για να ζωντανέψει η ζύμη και να ξεκολλάει από τις άκρες του μπολ.

Αφαιρούμε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την κάνουμε δίσκο και την αφήνουμε, καλυμμένη για 60 λεπτά στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και στη συνέχεια την τοποθετούμε σε ένα καλά λαδωμένο στρόγγυλο πυρέξ.

Στρώνουμε τη ζύμη με τα χέρια και την πατάμε ώστε να εφαρμόσει καλά σε κάθε σημείου του ταψιού και τρυπάμε σε όλη την επιφάνεια με ένα πιρούνι.

Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και γεμίζουμε με φασόλια ή φακές για να αποκτήσει βάρος.

Βάζουμε τη ζύμη μας στο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ελαφρά.

Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος με τα φασόλια ή φακές και ψήνουμε τη ζύμη μας για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να ξεροψηθεί.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη γέμιση:

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τα φασολάκια, το σολομό και πασπαλίζουμε με το αλεύρι.

Ρίχνουμε το κρασί, ανακατεύουμε και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, το γάλα και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Αφήνουμε στην άκρη.

Απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της ψημένης ζύμης τα φασολάκια, το σολομό και τα κρεμμύδια και από πάνω ρίχνουμε το μείγμα με τα αβγά.

Βάζουμε στο φούρνο, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να σφίξει η κρέμα σε όλα τα σημεία.

Γαρνίρουμε με λίγο άνηθο και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές