Κέικ με μπαχαρικά και μέλι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 12 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Keik me mpacharika kai meli

Υλικά

  • 200 γρ. βούτυρο, ανάλατο
  • 100 γρ. μαύρη ζάχαρη
  • 100 γρ. άχνη ζάχαρη + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 175 γρ. μέλι
  • 260 ml γάλα
  • 2 αβγά, χτυπημένα
  • 325 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1 κ.γ.μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1/3 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γ. γαρύφαλλο
  • ¼ κ.γ κύμινο
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 λεμόνι, ξύσμα
  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα

 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.

Σε μία μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.

Ρίχνουμε τη μαύρη ζάχαρη, την άχνη ζάχαρη και το μέλι, ανακατεύουμε και περιμένουμε να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει αρκετά.

Μόλις κρυώσει, προσθέτουμε το γάλα και τα αβγά και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το τζίντζερ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το κύμινο.

Ανοίγουμε μία τρύπα στη μέση του μπολ και ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα βουτύρου.

Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

Στρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ των 900 γρ. με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και βάζουμε στο προθερμασμένο φούρνο.

Ψήνουμε για 60-70 περίπου λεπτά, μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.

Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε, το μεταφέρουμε μαζί με το αντικολλητικό χαρτί σε μία σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές