Χυλοπίτες στο φούρνο με ντοματίνια και παστράμι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Chylopites sto foyrno me ntomatinia kai pastrami

Υλικά

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο + 2 κ.σ. επιπλέον, για το πυρέξ
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 1 κ.γ. ντοματοπελτέ
  • 10 φέτες παστράμι μόσχου Δράμας (5 φέτες, ψιλοκομμένο + 5 φέτες, ολόκληρο)
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 1 φλ. χυμό ντομάτας
  • 300 γρ. ντοματίνια
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 2 φλ. νερό
  • 500γρ. χυλοπίτες, χωριάτικες
  • 140 γρ. κασέρι Ξάνθης, τριμμένο
  • 1 φλ. μπρόκολο, ζεματισμένο και ψιλοκομμένο
  • φύλλα βασιλικού, για γαρνιτούρα

 

Διαδικασία

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να γυαλίσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τον ντοματοπελτέ, το ψιλοκομμένο παστράμι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμη.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε το χυμό ντομάτας, τα ντοματίνια, την πάπρικα, το φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και τέλος ρίχνουμε το νερό.

Βράζουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.

Σε ένα γυάλινο πυρέξ στρώνουμε περιμετρικά στα τοιχώματα τις υπόλοιπες φέτες παστράμι και αφήνουμε στην άκρη.

Εντωμεταξύ σε μία κατσαρόλα με μπόλικο νερό που βράζει, βάζουμε τις χυλοπίτες και τις βράζουμε για 2 λεπτά.

Σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε στο πυρέξ.

Ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Περιχύνουμε τις χυλοπίτες με τη σάλτσα ντομάτας που αφήσαμε στην άκρη, πασπαλίζουμε με το τριμμένο κασέρι και βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε το φαγητό για 15 λεπτά.

Αφαιρούμε το πυρέξ από το φούρνο γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο μπρόκολο και φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Σχετικές Συνταγές