Κρεμμύδια γεμιστά με μπεσαμέλ και ποικιλία τυριών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Kremmydia gemista me mpesamel kai pikilia tyrion

Υλικά

  • 8 μέτρια κρεμμύδια, ξεφλουδισμένα και πλυμένα
  • 1 φλ. τυρί έμενταλ, τριμμένο
  • 1φλ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • 1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 30 γρ. αλεύρι
  • 225 ml γάλα, χλιαρό
  • 1 αβγό, κρόκο
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 600 γρ. ζωμό κότας
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • κλωναράκια θυμάρι, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα ζεματάμε για 3-4 λεπτά.

Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν λίγο.

Κόβουμε τα καπάκια από τα κρεμμύδια και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα τους, την πολτοποιούμε σε ένα μούλτι και τη βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε στο μπολ το έμενταλ, τη μοτσαρέλα, την παρμεζάνα και αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο.

Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μη σβολιάσει και να μην πάρει χρώμα.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει και να δέσει η μπεσαμέλ.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον κρόκο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε ζωηρά.

Προσθέτουμε την μπεσαμέλ  στο μείγμα με τα τυριά και την ψίχα κρεμμυδιού και ανακατεύουμε καλά.

Μοιράζουμε το μείγμα στα κρεμμύδια και κλείνουμε με το καπάκι τους.

Τοποθετούμε τα γεμιστά κρεμμύδια σε ένα ταψί και ρίχνουμε γύρω γύρω το ζωμό.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.

Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσουν, γαρνίρουμε με θυμάρι και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι Αλεύρι Βούτυρο Γάλα Ελαιόλαδο Ζωμός (κότας) Θυμάρι Κρεμμύδι Μοσχοκάρυδο Μοτσαρέλα Παρμεζάνα Πιπέρι (Μαύρο) Τυρί emendal

Σχετικές Συνταγές