Ριζότο με αγκινάρες και μπέικον

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Rizoto me agkinares kai mpeikon

Υλικά

  • 300 γρ. μπέικον, κομμένο σε κυβάκια
  • 2 λεμόνια, χυμό
  • 6 αγκινάρες φρέσκες, πλυμένες και καθαρισμένες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. ρύζι για ριζότο
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 1 ½ λίτρο ζωμό κότας, καυτό
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

 

Διαδικασία

Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μπέικον και το σοτάρουμε, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας, μέχρι να γίνει τραγανό, αλλά όχι πολύ ξεροψημένο.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το μπέικον σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσει και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και γεμίζουμε στη συνέχεια με νερό.

Ρίχνουμε τις αγκινάρες και αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3 λεπτά.

Σουρώνουμε τις αγκινάρες, τις ψιλοκόβουμε, τις ρίχνουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά ακόμη.

Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και σβήνουμε με το κρασί.

Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε μία κουτάλα από το ζωμό και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας, μέχρι να απορροφηθεί.

Συνεχίζουμε κατά τον ίδιο τρόπο να προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς, για 25 περίπου λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.

Γαρνίρουμε το ριζότο με το μπέικον και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές