Κεφτεδάκια με σάλτσα μανιταριών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Keftedakia me saltsa manitarion

Υλικά

Για τα κεφτεδάκια:

  • 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 300 γρ. κιμάς χοιρινός
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. σκόρδο σκόνη
  • 1 φέτα ψωμί, ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένη σε νερό και στυμμένη
  • 1 αβγό, χτυπημένο
  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • ½ φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Για τη σάλτσα μανιταριών:

  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο
  • 1 κύβος βοδινού
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 200 γρ. μανιτάρια φρέσκα, τεμαχισμένα
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 1 φλ. κρέμα γάλακτος + επιπλέον αν χρειαστεί

 

Διαδικασία

Για τα κεφτεδάκια:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον μοσχαρίσιο και τον χοιρινό κιμά,  το κρεμμύδι, τη σκόνη σκόρδου, την ψίχα του ψωμιού, το χτυπημένο αβγό, τη ρίγανη, το μισό ελαιόλαδο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.

Πλάθουμε τα  κεφτεδάκια.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές για λίγο, ίσα ίσα να ροδίσουν.

Τους αποσύρουμε από τη φωτιά και τους μεταφέρουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για τη σάλτσα μανιταριών:

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν για περίπου 3-4 λεπτά.

Ρίχνουμε τον κύβο βοδινού και τον βοηθάμε να διαλυθεί με μία ξύλινη σπάτουλα.

Πασπαλίζουμε διάσπαρτα το αλεύρι.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε  για 4-5 λεπτά.

Ρίχνουμε τη μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για λίγο ακόμη.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μόλις κρυώσει ελαφρώς αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα μούλτι.

Πολτοποιούμε τα μανιτάρια μέχρι να έχουμε μία πλούσια κρεμώδης σάλτσα και επαναφέρουμε στο τηγάνι.

(Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη κρέμα γάλακτος ακόμη μέχρι να έχουμε το οπτικό αποτέλεσμα που θέλουμε.)

Ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα μανιταριών τα κεφτεδάκια και ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά, μαγειρεύοντας  για 2 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε προαιρετικά με ζυμαρικά.

 

Σχετικές Συνταγές