Λαβράκι ψητό με πέστο μαϊντανού και κάπαρης

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΨΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 2 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Lavraki me pesto maintanoy kai kaparis

Υλικά

Για τα λαβράκια:

  • 2 λαβράκια (400γρ. / λαβράκι), καθαρισμένα
  • ½ κ.γ. αλάτι χοντρό
  • ½ κ.γ. πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες, για  γαρνιτούρα
  • ½ κ.γ. πιπέρι ροζ, φρεσκοτριμμένο
  • 3-4 καρπούς κάπαρης, για γαρνιτούρα
  • θυμάρι φρέσκο, για γαρνιτούρα

Για την πέστο:

  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ φλ. ψίχουλα ψωμιού
  • 1 κ.γ. κάπαρη, στραγγισμένη
  • 1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Διαδικασία

Για τα λαβράκια:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.

Πλένουμε τα λαβράκια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε ελαφρώς τα ψάρια και από τις δυο πλευρές.

Αλατοπιπερώνουμε καλά τα λαβράκια εσωτερικά και εξωτερικά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

Μόλις ζεσταθείτο ελαιόλαδο, ψήνουμε τα ψάρια, για 3 περίπου λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Μεταφέρουμε τα ψάρια σε ένα ταψί, που έχουμε στρώσει με αλουμινόχαρτο.

Με ένα πινέλο αλείφουμε τα λαβράκια με μία μικρή ποσότητα από την πέστο σε όλη την επιφάνεια του ψαριού και ψήνουμε στο φούρνο για 10-12 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι.

Βάζουμε σε μικρό μπολ σερβιρίσματος την πέστο μαϊντανού και κάπαρης.

Μεταφέρουμε τα λαβράκια σε πιάτα, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο ροζ πιπέρι και λίγο αλάτι, και γαρνίρουμε με κάπαρη, φρέσκο θυμάρι και φέτες λεμονιού,

Σερβίρουμε τα λαβράκια συνοδεία της πέστο μαϊντανού και κάπαρης.

Για την πέστο:

Σε ένα μούλτι βάζουμε το ελαιόλαδο, το μαϊντανό, το σκόρδο, τα ψίχουλα ψωμιού, την κάπαρη, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρικαι χτυπάμε μέχρι το μείγμα να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Αποθηκεύουμε την πέστο σε  γυάλινο βάζο και τη διατηρούμε στο ψυγείο  μέχρι να τη χρειαστούμε.

 

Σχετικές Συνταγές