Ρεβίθια με λάχανο και σάλτσα γιαουρτιού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΣΠΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Revithia me lachano kai saltsa giaoyrtioy

Υλικά

Για τα ρεβίθια:

  • 400 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα από το βράδυ
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πάπρικα, γλυκιά + 1 κ.γ. για γαρνιτούρα
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 500 γρ. λάχανο, τριμμένο 
  • 1 φλ. ζωμό κότας
  • 1κ.σ. βούτυρο, ανάλατο

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

  • 100 γιαούρτι στραγγιστό
  • 50 γρ. τυρί κρέμα
  • ½ λεμόνι, χυμό
  • πιπέρι, φρρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο

 

Διαδικασία

Για τα ρεβίθια:

Στραγγίζουμε τα ρεβίθια, τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5 περίπου λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια, χωρίς όμως να λιώσουν.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία μεγάλη αλλά ρηχή κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί καλά ρίχνουμε την πάπρικα, τον κουρκουμά, τη σκόνη σκόρδου, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά να βγάλουν τα αρώματά τους.

Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, το κρεμμύδι και το λάχανο, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει το λάχανο να βγάζει τα υγρά του, ρίχνουμε το ζωμό και αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά.

Προσθέτουμε τα ρεβίθια και αφού ανακατέψουμε, μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις.

Προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το τυρί κρέμα, το χυμό λεμονιού, το πιπέρι και το ελαιόλαδο για να ενωθούν οι γεύσεις.

Πασπαλίζουμε τα ρεβίθια με την πάπρικα και γαρνίρουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού.

Σχετικές Συνταγές