Κοτόπουλο στη γάστρα με καπνιστή πάπρικα, δεντρολίβανο και γλυκοπατάτες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Κotopoylo sti gastra me kapnisti paprika dentrolivano kai glykopatates

Υλικά

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 1 λεμόνι + 1 λεμόνι, χυμός
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ.καπνιστή πάπρικα
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο ξερό, τριμμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 κ.σ. δεντρολίβανο + κλωναράκια φρέσκα, για γαρνιτούρα
  • 1 μεγάλο λεμόνι, κομμένο σε φέτες
  • 1 μέτριο πορτοκάλι, κομμένο σε φέτες
  • 2-3 γλυκοπατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • ½ φλ. βούτυρο, λιωμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Κόβουμε 1 λεμόνι στη μέση και τρίβουμε το κοτόπουλο μέσα έξω .

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, την καπνιστή πάπρικα, τη μουστάρδα, τον κόλιανδρο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά. 

Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα μέσα, έξω και κάτω από την πέτσα, φροντίζοντας να πάει παντού. Κρατάμε λίγο από το μείγμα για τις γλυκοπατάτες.

Βάζουμε μέσα στην κοιλιά του κοτόπουλου το σκόρδο, 1 κ.σ. δεντρολίβανο, τις φέτες λεμονιού και τις φέτες πορτοκαλιού.

Μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε μία γάστρα.

Βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τις γλυκοπατάτες και τις περιχύνουμε με το μείγμα μπαχαρικών που κρατήσαμε.

Περιχύνουμε το φαγητό με το βούτυρο και το χυμό λεμονιού.

Τοποθετούμε τη γάστρα στο προθερμασμένο φούρνο και σιγοψήνουμε για 60-80 λεπτά, φροντίζοντας προς το τέλος να ανοίξουμε το καπάκι για να ροδίσουν το κοτόπουλο και οι γλυκοπατάτες.

Γαρνίρουμε με μερικά κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο.

Σχετικές Συνταγές