Ανοιχτή κρεμμυδόπιτα με σύγκλινο και παραδοσιακό φύλλο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 1 ταψί ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Anichti kremmydopita me sygklino kai paradosiako fyllo

Υλικά

Για την πίτα:

  • 8-9  παραδοσιακά φύλλα 
  • ελαιόλαδο, για άλλειμα
  • 2 ντομάτες, κομμένες σε φέτες

Για τη γέμιση:

  • ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. σύγκλινο, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κατσικίσιο ξυνοτύρι
  • 3 κ.σ. γιαούρτι
  • 1 αβγό

 

Διαδικασία

Για τη γέμιση:

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5 περίπου λεπτά, προσθέτοντας το βούτυρο στο ελαιόλαδο για έξτρα ένταση.

Μόλις μαλακώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σύγκλινο, το μοσχοκάρυδο, το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 3 λεπτά ακόμη.

Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε το ξινοτύρι, το γιαούρτι, το αβγό, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει.

Για την πίτα:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα πυρέξ 33x24cm στρώνουμε τα φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν από το ταψί και αλείφοντάς τα με ελαιόλαδο ενδιάμεσα.

Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, απλώνουμε από πάνω τις φέτες ντομάτας και διπλώνουμε προσεκτικά τις άκρες από τα φύλλα προς τα μέσα.

Ραντίζουμε προσκετικά τις ντομάτες και το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Σύγκλινο

Σχετικές Συνταγές