Ψητό κοτόπουλο με λεμόνι, θυμάρι και σπαράγγια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Psito kotopoylo me lemoni thymari kai sparaggia

Υλικά

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 3 λεμόνια
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • κόκκινο πιπέρι, κατά βούληση
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, σε σκόνη
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κλωνάρια θυμάρι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. σπαράγγια
  • 400 γρ. ντοματίνια

Διαδικασία

Κόβουμε ένα λεμόνι στη μέση και τρίβουμε το κοτόπουλο μέσα έξω με πολύ λεμόνι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλάτι, το πιπέρι, το κόκκινο πιπέρι, τη σκόνη μουστάρδας και πασπαλίζουμε με το μείγμα το κοτόπουλο μέσα έξω.

Κόβουμε το δεύτερο λεμόνι σε φέτες.

Βάζουμε μέσα στην κοιλία του κοτόπουλου το σκόρδο, το θυμάρι και τις φέτες λεμονιού και λίγο από το ελαιόλαδο.

Γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου με όσα σπαράγγια χωράνε και  μεταφέρουμε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200Ο C.

Βάζουμε γύρω από το κοτόπουλο τα υπόλοιπα σπαράγγια και τα ντοματίνια.

Πασπαλίζουμε όλο το φαγητό με το μείγμα αλατιού- πιπεριών.

Στύβουμε το τρίτο λεμόνι και περιχύνουμε με το χυμό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο το φαγητό.

Σκεπάζουμε το πυρίμαχο σκεύος με το καπάκι, το τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο και μετά από 10 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C.

Σιγοψήνουμε το φαγητό με το καπάκι για περίπου 60-80 λεπτά, φροντίζοντας προς το τέλος να ανοίξουμε το καπάκι για να ροδίσει το κοτόπουλο.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Ελαιόλαδο Θυμάρι (φρέσκο) Κοτόπουλο Λεμόνια Μουστάρδα (σκόνη) Ντοματίνια Πιπέρι (Κόκκινο) Πιπέρι (Μαύρο) Σκόρδο Σπαράγγια

Σχετικές Συνταγές