Κόλλυβα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Kollyva

Υλικά

  • 500 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
  • 250 γρ. καρύδια, ψιλοαλεσμένα
  • 200 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα,  ψιλοαλεσμένα
  • 4 κοφτές κ.σ. αλεύρι 
  • 3/4 φλ. φρυγανιά τριμμένη
  • 2 κοφτές κ.σ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 250 γρ. ρόδι
  • 4 κ.σ. παπαρουνόσπορος
  • 350 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Διαδικασία

Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι.

Βάζουμε το σιτάρι σε μια κατσαρόλα, τη γεμίζουμε με νερό, μέχρι να το σκεπάσει αρκετά και το μουσκεύουμε για 2 ώρες.

Βράζουμε το σιτάρι με το νερό μέσα στο οποίο μούσκεψε, σε σιγανή φωτιά για 90 περίπου λεπτά, χωρίς να ανοίξει και να φουσκώσει.

Στραγγίζουμε το σιτάρι, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε στο στραγγιστήρι για να φύγουν όλα τα υγρά του.

Στρώνουμε  στο πάγκο εργασίας  ένα βαμβακερό ύφασμα, τοποθετούμε χαρτί κουζίνας  από πάνω και απλώνουμε το σιτάρι.

Σκεπάζουμε το σιτάρι με χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να στεγνώσει για 3-4 ώρες, μέχρι να ξεκολλάει από το ύφασμα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κατά τον ίδιο τρόπο καβουρδίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα καρύδια, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ρόδι, τον παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε.

Με ένα σουρωτήρι ραντίζουμε το μείγμα με το καβουρδισμένο αλεύρι, στη συνέχεια το ραντίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και σερβίρουμε αμέσως.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλεύρι Αμύγδαλα Γαρύφαλλο Γαρύφαλλο (σκόνη) Ζάχαρη (άχνη) Καρύδια Παπαρουνόσπορος Ρόδι Σιτάρι (αποφλοιωμένο) Φρυγανιά τριμμένη

Σχετικές Συνταγές