Ιταλική τάρτα με αχλάδια και καρύδια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
Italiki tarta me achladia kai karydia

Υλικά

Για την  βάση:

  • 700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. φρέσκο βούτυρο παγωμένο
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αβγών
  • ξύσμα από ένα λεμόνι

Για τη γέμιση:

  • 8 ώριμα αχλάδια
  • 200 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 φλ. τσ. καστανή ζάχαρη 

Διαδικασία

Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και από πάνω το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Τρίβουμε με τα δάχτυλά μας το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και ρίχνουμε τους κρόκους και το ξύσμα. Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν κολλάει. Της δίνουμε το σχήμα μπάλας, την πατάμε να πλατύνει, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 45' τουλάχιστον.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.. Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο με το 1/2 φλ. ζάχαρης. Ρίχνουμε τα αχλάδια και τα καρύδια, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το τηγάνι και τα αφήνουμε να βγάλουν τα υγρά τους για 10΄. Μετά βγάζουμε το σκέπασμα και τα αφήνουμε μερικά λεπτά να καραμελώσουν, ανακατεύοντας συχνά και με προσοχή να μην τα λιώσουμε. Μόλις σχηματιστεί ένα πηχτό σιρόπι τα βγάζουμε από τη φωτιά.

Έχουμε ανάψει το φούρνο στους 180ο. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. σε διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από την ταρτιέρα μας. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια αντικολλητική ταρτιέρα και τακτοποιούμε μέσα τα φρούτα. Σκεπάζουμε τα φρούτα με τη ζύμη σπρώχνοντας το τελείωμα που περισσεύει μέσα στην τάρτα.. Ψήνουμε την τάρτα για 40΄ελέγχοντας αν έχει ροδίσει η ζύμη.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλεύρι Αχλάδια Βούτυρο Ζάχαρη Ζάχαρη (καστανή) Καρύδια Λεμόνια

Σχετικές Συνταγές