Χυλοπίτες με χταπόδι και κολοκυθάκια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Chylopites me chtapodi kai kolokythakia

Υλικά

  • 500 γρ. ρουμελιώτικες χυλοπίτες
  • 1 κιλό χταπόδι, πλυμένο και καθαρισμένο
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 150 ml μπύρα
  • 100 ml μουστάρδα απαλή
  • 100ml χυμό πορτοκαλιού
  • 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 10-15 φύλλα βασιλικού
  • μαύρες ελιές
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • παρμεζάνα, τριμμένη, για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

 

Διαδικασία

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι, σκεπάζουμε και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Αφαιρούμε το χταπόδι από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσεικαι  το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τις χυλοπίτες κατά 2 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο βρασμού, καθώς θα μαγειρευτούν και αργότερα.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε το σκόρδο, έπειτα το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-6 λεπτά.

Σβήνουμε με την μπύρα.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα, το χυμό πορτοκαλιού, τα κολοκυθάκια, το βασιλικό και τις ελιές,αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 6 λεπτά.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις χυλοπίτες, ανακατεύουμε, μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά) και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές