Μπριός

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 16 μικρά μπριός και 12 μεγάλα ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Mprios

Υλικά

  • 250 ml. χλιαρό νερό
  • 2 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 3 κ.σ. χλιαρό γάλα
  • 2 κ.σ. καστανή ψιλή ζάχαρη
  • 450 γρ.  αλεύρι σκληρό + επιπλέον για πασπάλισμα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
  • 2 μεγάλα αβγά + 1 αβγό, για επάλειψη
  • σουσάμι, για γαρνίρισμα

Διαδικασία

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό, τη μαγιά, το γάλα και τη ζάχαρη.

Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 5 λεπτά, μέχρι να γίνει αφρώδες.

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το αλεύρι και 1 κ.γ. αλάτι.

Προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχα.

Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και τα αβγά.

Ζυμώνουμε με τα χέρια μας, μέχρι να κολλάει η ζύμη και να είναι λίγο υγρή.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας αδειάζουμε τη ζύμη και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 1-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, ζυμώνουμε για 2 λεπτά ακόμη. Αν η ζύμη κολλάει ακόμη, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12-16 ισομερή κομμάτια.

Ρολάρουμε τα κομμάτια σε μπάλες και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Σκεπάζουμε ελαφρά το ταψί με λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε για 1 ώρα ακόμη για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C και τοποθετούμε ένα ρηχό ταψί στον πάτο του φούρνου.

Ξεσκεπάζουμε τα μπριός, τα αλείφουμε με αβγό και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Αδειάζουμε 1 φλ. νερό μέσα στο ταψί, το οποίο τοποθετήσαμε στον πάτο του φούρνου για να δημιουργήσουμε ατμό.

Ψήνουμε τα μπριός για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλεύρι (σκληρό) Βούτυρο (ανάλατο) Ζάχαρη (καστανή) Μαγιά στιγμής (ξηρή) Νερό Σουσάμι

Σχετικές Συνταγές