Κριθαράκι μπολονέζ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Kritharaki mpolonez

Υλικά

  • 240 γρ. (1 ½ φλ.) κριθαράκι μέτριο 
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 700 γρ. συμπυκνωμένος ντοματοπολτός
  • 2 κ.γ. Worcestershire σάλτσα
  • 2 κ.γ. μείγμα αποξηραμένων μυρωδικών (ρίγανη, βασιλικό, μαϊντανό)
  • 2 κύβους ζωμό βοδινό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 600 ml (3 φλ.) νερό
  • παρμεζάνα, τριμμένη για γαρνίρισμα
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος, για γαρνίρισμα

Διαδικασία

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει ημιδιάφανο.

Προσθέτουμε τον κιμά, δυναμώνουμε τη φωτιά σε υψηλή και μαγειρεύουμε, σπάζοντας τον σε μικρά κομμάτια, μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε τον συμπυκνωμένο ντοματοπολτό, τη Worcestershire σάλτσα, τα αποξηραμένα μυρωδικά, τους κύβους βοδινού, το αλάτι, το πιπέρι και το νερό.

Μόλις το μείγμα αρχίσει να σιγοβράζει, προσθέτουμε το κριθαράκι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή.

Μαγειρεύουμε για 16-17 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει το κριθαράκι.Αν τα υγρά απορροφηθούν πολύ γρήγορα, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.Το κριθαράκι θα πρέπει να είναι αλ ντέντε και με αρκετή σάλτσα.

Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε επιπλέον αλάτι, αν χρειάζεται.

Γαρνίρουμε με παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό.

Σχετικές Συνταγές