Χιουνκιάρ Μπεγιεντί

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Chioynkiar Mpegienti

Υλικά

  • 1 κιλό αρνίσιο κρέας, χωρίς κόκκαλο, κομμένο σε κομμάτια 3 εκ.
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. πάστα καυτερής πιπεριάς
  • 3 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο κατά βούληση
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πράσινες πιπεριές τσίλι, ψιλοκομμένες
  • 4 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κύβους
  • 2-3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 φλ. ζεστό νερό
  • ½ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για τον πουρέ μελιτζάνας:

  • 4-5 μεγάλες μελιτζάνες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • ¼ φλ. (35 γρ.) αλεύρι
  • 1 ¼ φλ. (310 ml.) γάλα
  • ½ φλ. σκληρό ώριμο τυρί, τριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αρνί.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, την πάστα καυτερής πιπεριάς, το σκόρδο, τη μισή ποσότητα κρεμμυδιού και τα φύλλα δάφνης.

Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 6-12 ώρες να μαριναριστεί το κρέας.

Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Σοτάρουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το αρνί, τις πράσινες πιπεριές, τις ντομάτες, το βούτυρο και το ζεστό νερό.

Δυναμώνουμε τη φωτιά σε υψηλή και αφήνουμε να βράσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, μέχρι το αρνί να μαλακώσει.

Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Για τον πουρέ μελιτζάνας:

Βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αφήνουμε τις μελιτζάνες στην άκρη να κρυώσουν και τις τρυπάμε να φύγουν τα υγρά τους.

Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος, με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους και με ένα πιρούνι τη λιώνουμε.

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 2 λεπτά.

Ρίχνουμε το γάλα και χτυπάμε με ένα σύρμα, μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Προσθέτουμε τις λιωμένες μελιτζάνες και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για 6-7 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Προσθέτουμε το τυρί στα τελευταία 2 λεπτά.

Βάζουμε σε μια πιατέλα τον πουρέ μελιτζάνας και από πάνω το αρνί, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές