Καρότα γλασαρισμένα με βαλσάμικο και ρόδι

Υλικά
- ¼ φλ. χυμό ρόδι
- 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
- 2 κ.γ. μέλι
- 2 κ.σ. (28 γρ.) βούτυρο, ανάλατο
- 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 900 γρ. καρότα, καθαρισμένα (κομμένα σε στικς 5εκ. μάκρος και 1 εκ. πλάτος)
- χοντρό αλάτι, κατά βούληση
- 1/3 φλ. ζωμό κότας
- 1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
- φύλλα μέντας ή βασιλικού, για γαρνιτούρα
- σουσάμι, για γαρνιτούρα
Διαδικασία
Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το χυμό ρόδι, το βαλσάμικο, το μέλι και χτυπάμε με αναδευτήρα.
Κόβουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο σε 4 κομμάτια και το βάζουμε στο ψυγείο.
Σε ένα τηγάνι 30 εκ. ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κ.σ. βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.
Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε τα καρότα και 1 ½ κ.γ. αλάτι και ανακινούμε να αναμειχθούν τα υλικά.
Μαγειρεύουμε, χωρίς ανακάτεμα, για 4-5 λεπτά, μέχρι το κάτω μέρος των καρότων να ροδίσει σε σημεία.
Γυρίζουμε τα καρότα και τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά, χωρίς ανακάτεμα, να ροδίσουν.
Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακινώντας το τηγάνι περιστασιακά και γυρίζοντας τα καρότα για 3-5 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν σε διάφορα σημεία και να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε προσεκτικά το ζωμό κότας και σκεπάζουμε γρήγορα το τηγάνι.
Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός.
Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέτουμε το μείγμα του χυμού ροδιού και το πιπέρι καγιέν.
Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ανακινώντας συχνά το τηγάνι, μέχρι το μείγμα να μειωθεί και να αρχίσει να γλασάρει ελαφρά.
Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, γαρνίρουμε με φύλλα μέντας ή βασιλικού και σερβίρουμε.