Μαντί

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6
Manti

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 3 φλ. αλεύρι 
  • 2 μεγάλα αβγά
  • ½ φλ. χλιαρό νερό
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 350 γρ. κιμά αρνίσιο ή μοσχαρίσιο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

  • 2 φλ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 3 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 450 γρ. πελτές ντομάτας
  • 4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλ. νερό
  • 1 ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • ½ κ.γ. νιφάδες από κόκκινο πιπέρι

Για τη σάλτσα βουτύρου:

  • 3 κ.σ. βούτυρο, ανάλατο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • χοντρό αλάτι, κατά βούληση

Για το γαρνίρισμα:

  • σουμάκ ή ξύσμα λεμονιού
  • αποξηραμένος δυόσμος ή φύλλα μέντας ψιλοκομμένα

Διαδικασία

Για τη ζύμη:

Αδειάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σαν ένα βουνό σε μία επιφάνεια εργασίας.

Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και σπάμε μέσα τα αβγά.

Με ένα πιρούνι ανακατεύουμε τα αβγά για να τα ενσωματώσουμε στο αλεύρι.

Όταν το μείγμα γίνει πολύ παχύ, αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια, προσθέτοντας νερό.

Χρειάζεται 8-10 λεπτά ζύμωμα μέχρι η ζύμη να γίνει σκληρή και λεία.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μία νωπή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση:

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό και το αλάτι και το αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα γιαουρτιού:

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο και το αλάτι και το αφήνουμε στο ψυγείο.

Πριν το σερβίρουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C.

Κόβουμε τη ζύμη σε τέσσερα κομμάτια.

Δουλεύουμε ένα κομμάτι ζύμης κάθε φορά, αφήνοντας τα άλλα σκεπασμένα για να μην ξεραθούν.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια σε ένα φύλλο 16 χλ. περίπου πάχος.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε το φύλλο σε τετράγωνα 4 εκ.

Βάζουμε μια μικρή μπάλα (στο μέγεθος ενός ρεβιθιού) από το μείγμα του κιμά στο κέντρο κάθε τετραγώνου.

Παίρνουμε τις τέσσερις άκρες της ζύμης και τις πιέζουμε να σφραγίσουν γύρω από το κρέας.

Τοποθετούμε τα μαντί σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη, φτιάχνοντας περίπου 120 μαντί.

Ψήνουμε τα μαντί για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Σε μία μικρή κατσαρόλα μαγειρεύουμε το ελαιόλαδο με τον πελτέ ντομάτας για 7 λεπτά ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να απορροφηθεί το λάδι.

Προσθέτουμε την πάπρικα και το κόκκινο πιπέρι, ανακατεύοντας για 30 δευτερόλεπτα ακόμη.

Προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και την αφήνουμε στην άκρη. Πριν τη χρησιμοποιήσουμε την ζεσταίνουμε ξανά.

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Ανακατεύουμε σταδιακά για 1-3 λεπτά, μέχρι το βούτυρο να ροδίσει καλά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει προσθέτουμε τα μαντί και βράζουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Στραγγίζουμε τα μαντί και τα μεταφέρουμε ξανά  στην κατσαρόλα.

Αδειάζουμε το βούτυρο στην κατσαρόλα, ανακινούμε ώστε να καλυφθούν καλά τα μαντί από το βούτυρο και αλατίζουμε.

Σερβίρουμε τα μαντί σε πιάτα, βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας, τη σάλτσα γιαουρτιού, μερικές σταγόνες από το βούτυρο και πασπαλίζουμε με το σουμάκ και τον αποξηραμένο δυόσμο.

Σχετικές Συνταγές