Λαδένια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8-10 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Ladenia

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 28 γρ. ξηρή μαγιά
  • 1/3 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + επιπλέον για λάδωμα
  • 1 φλ. νερό

Για τη λαδένια:

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο + επιπλέον για ράντισμα
  • 1 κ.γ. ντοματοπελτέ
  • 2 μεσαίες ντομάτες
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • χοντρό αλάτι, κατά βούληση

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μαγιά και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το 1/3 φλ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό στο μείγμα και ανακατεύουμε, μέχρι να πάρουμε μια πηχτή ζύμη.

Ζυμώνουμε για 5 λεπτά, προσθέτοντας αν χρειαστεί  νερό ή αλεύρι, μέχρις να πάρουμε μία ομοιόμορφη ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια.

Επιστρέφουμε τη ζύμη στο μπολ, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για 1 περίπου ώρα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο, λαδώνουμε τη βάση ενός στρογγυλού ταψιού με διάμετρο 36 εκ. και με τα χέρια μας απλώνουμε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.

Αλείφουμε τη ζύμη ξανά με ελαιόλαδο.

Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες , το ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο, τον ντοματοπελτέ και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Με τα δάχτυλά μας δημιουργούμε μικρά βαθουλώματα στη ζύμη και απλώνουμε τα κρεμμύδια.

Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες και τις τοποθετούμε πάνω από τα κρεμμύδια.

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και λίγο χοντρό αλάτι.

Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στη χαμηλότερη θέση  και ψήνουμε  τη λαδένια για 50 λεπτά.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Αλάτι (χοντρό) Αλεύρι Ελαιόλαδο Ζάχαρη Κρεμμύδι Μαγιά στιγμής (ξηρή) Νερό Ντομάτες Ντοματοπελτές Πιπέρι (Μαύρο)

Σχετικές Συνταγές