Στριφτόπιτα με ανεβατό και πιπεριές

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 10 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Striftopita me anevato kai piperies

Υλικά

  • 1 πακέτο (450 γρ) φύλλο κρούστας
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο + επιπλέον για λάδωμα
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 χρωματιστές πιπεριές, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 400 γρ. ανεβατό Κοζάνης
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 2 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C και λαδώνουμε καλά το ταψί μας.

Για τη γέμιση:

Σε μία κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά, χωρίς όμως να τα αφήσουμε να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-6 λεπτά ακόμη,  μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές ελαφρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά .

Ρίχνουμε στη γέμιση το ανεβατό, τρίβουμε μπόλικο μαύρο πιπέρι, προσθέτουμε τα χτυπημένα αβγά και ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά.

Αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη να κρυώσει τελείως.

Για την πίτα:

Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας και το ανοίγουμε στον πάγκο.

Αλείφουμε το φύλλο κρούστας με ελαιόλαδο, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.

Προσθέτουμε λίγη γέμιση.

Στη συνέχεια, πιάνουμε την άκρη του φύλλου και την τυλίγουμε σε ρολό, στρίβουμε σε σπείρα και τοποθετούμε το τυλιγμένο φύλλο στο κέντρο του ταψιού.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα, τοποθετώντας και συνδέοντας κυκλικά κάθε τυλιγμένο ρολό, μεγαλώνοντας κάθε φορά τον κύκλο του σαλίγκαρου, μέχρι στο τέλος να έχουμε ένα μεγάλο σαλίγκαρο στο ταψί.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο την επιφάνεια της πίτας μας και ψήνουμε στους 170C για 75 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή. 

 

Σχετικές Συνταγές