Ανάποδο κέικ με δαμάσκηνα

Υλικά
- λίγο βούτυρο, για άλειμμα
- 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο + ½ φλ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 ώριμα δαμάσκηνα, κομμένα σε 8 φέτες/δαμάσκηνο
- ¼ φλ. ζάχαρη + 2/3 φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
- ¾ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ¼ κ.γ. μπέικιν σόδα
- ¼ κ.γ. αλάτι χοντρό
- 1 μεγάλο αβγό
- 2/3 φλ. ξινόκρεμα
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175oC.
Βουτυρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψί 20 εκ για κέικ και στρώνουμε τη βάση του με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε 1 κ.σ. βούτυρο, σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και το ¼ φλ. ζάχαρη και μαγειρεύουμε ανακινόντας το τηγάνι, για 3-4 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ο χυμός των δαμάσκηνων γίνει σιρόπι.
Απλώνουμε τα δαμάσκηνα περιστροφικά στο ταψί, ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα, καλύπτοντας ελαφρώς το ένα το άλλο και δημιουργώντας ομόκεντρους κύκλους.
Μαζεύουμε τους χυμούς που έχουν απομείνει στο τηγάνι με ένα κουτάλι και περιχύνουμε τα δαμάσκηνα.
Σε ένα μικρό μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.
Με ένα μίξερ, χτυπάμε ½ φλ. βούτυρο και τα 2/3 φλ. ζάχαρη, μέχρι να γίνει αφράτο.
Ρίχνουμε το αβγό, τη ξινόκρεμα, τη βανίλια και χτυπάμε.
Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα από αλεύρι και ανακατεύουμε, μέχρι να ενσωματωθεί.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα δαμάσκηνα και ψήνουμε για 50-55 λεπτά, μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή .
Αφαιρούμε το κέικ από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 1 ώρα.
Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω από το κέικ, το αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα και σερβίρουμε.