Σταυρωτά γλυκά ψωμάκια με σταφίδα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 12 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Stavrota glyka psomakia me stafida

Υλικά

Για τα ψωμάκια:

  • ¾ φλ χλιαρό νερό (45C)
  • 1 κ.σ. ενεργή ξηρή μαγιά
  • 3 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. στιγμιαίο γάλα σε σκόνη
  • ¼ φλ ζάχαρη
  • 3/8 κ.γ. αλάτι
  • 1 αβγό
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 3 κ.σ. βούτυρο, μαλακωμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ¾ φλ κορινθιακή σταφίδα
  • 1 κρόκος αβγού
  • 2 κ.σ. νερό

Για το γλάσο:

  • ½ φλ ζάχαρη άχνη
  • ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.γ. γάλα

Διαδικασία

Για τα ψωμάκια:

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και τη μαγιά, ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε για 5 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, το στιγμιαίο γάλα, ¼ φλ ζάχαρη, το αλάτι, το αβγό, το ασπράδι αβγού και ανακατεύουμε με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα, για 10 περίπου λεπτά.

Ρίχνουμε το μαλακωμένο βούτυρο , την κανέλα, τις σταφίδες και ανακατεύουμε για άλλα 5 λεπτά.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε για 1 περίπου ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο

Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια τη ζυμώνουμε ελαφρά να την ξεφουσκώσουμε και να την επαναφέρουμε στο αρχικό της μέγεθος.

Σκεπάζουμε τη ζύμη μας και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά

Φτιάχνουμε 12 μπάλες ζύμης και τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί.

 Τις καλύπτουμε και αφήνουμε σε ένα ζεστό περιβάλλον να φουσκώσουν για 35-40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

Ανακατεύουμε τον κρόκο αβγού με 2 κ.σ. νερό και αλείφουμε τα ψωμάκια μας  με το μείγμα.

Ψήνουμε στους 190C για 20 λεπτά.

 Αφαιρούμε αμέσως τα ψωμάκια μας από το ταψί και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν.

Για το γλάσο:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια, το γάλα και ανακατεύουμε.

Bάζουμε το γλάσο σε κορνέ και κάνουμε έναν σταυρό σε κάθε ψωμάκι.

Σχετικές Συνταγές