Πίτα με λαχανικά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Pita me lachanika

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 1 1/2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 κ.γ. φύλλα από φρέσκο θυμάρι, κομμένα
  • 1/4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ.  θαλασσινό αλάτι, τριμμένο
  • 1/4 φλ ελαιόλαδο
  • 3-4 κ.σ. κρύο νερό

Για τη γέμιση:

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 2 κ.σ.)
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο 
  • 1 μεγάλη πατάτα, σε κύβους 
  • 1 φλ λαχανάκια Βρυξελλών, κομμένα στα 4
  • 3 φλ λευκά μανιτάρια, σε φέτες
  • 1 κ.γ. φύλλα φρέσκο θυμάρι, κομμένα
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 2 1/2 φλ ζωμός λαχανικών ανάλατος
  • 1 κ.γ. θαλασσινό αλάτι, τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι, τριμμένο

Διαδικασία

Για τη ζύμη:

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους ρίχνουμε το αλεύρι, τα φύλλα θυμάρι,το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τα υλικά και ζυμώνουμε με καθαρά χέρια.

Προσθέτουμε το νερό, 1 κ.σ. τη φορά, και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μπάλα, που στέκεται χωρίς να αποκολλώνται κομμάτια.

Τυλίγουμε τη ζύμη μας σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Για τη γέμιση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε 2 λεπτά.

Βάζουμε και τις πατάτες και τα λαχανάκια Βρυξελλών και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.

Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε λίγο-λίγο το ζωμό λαχανικών ανακατεύοντας συνεχώς με αναδευτήρα για να μη σχηματιστούν σβόλοι.

Αφήνουμε το ζωμό να σιγοβράσε για 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με αναδευτήρα, μέχρι να αρχίσει να δένει. 

Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στα λαχανικά και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C.

Λαδώνουμε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος για πίτες και μεταφέρουμε στο σκεύος τα λαχανικά με τη σάλτσα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και τη βάζουμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες.

Απλώνουμε τη ζύμη πάνω από τα λαχανικά, αφήνοντας να προεξέχει 1/2 εκ. έξω από το χείλος του πυρίμαχου σκεύους.

Tυλίγουμε τις άκρες της ζύμης που προεξέχουν στρίβοντας τες ελαφρά και τις πιέζουμε να σφραγίσει περιμετρικά η πίτα.

Με ένα μαχαίρι κάνουμε 3-4 χαρακιές στη μέση της πίτας.

Ψήνουμε για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η ζύμη και τα λαχανικά να μαλακώσουν.

Σχετικές Συνταγές