Πιλάφι με φακές και καραμελωμένα κρεμμύδια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 2-3 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Pilafi me fakes kai karamelomena kremmydia

Υλικά

  • 1 1/2 φλ ρύζι μπασμάτι ή καστανό μακρύκοκκο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι, ξεχωριστά
  • 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο 
  • 1 1/2 φλ φακές, μαγειρεμένες
  • 1/2 φλ φρέσκος μαϊντανός, κομμένος
  • 1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, κομμένο
  • 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού 
  • 1 κ.γ. κύμινο σκόνη

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 2 1/4 φλ νερό, 1/4 κ.γ. αλάτι και το ρύζι.

Καλύπτουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να εξατμιστούν τα υγρά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το υπόλοιπο 1/4 κ.γ. αλάτι.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να ροδίσει.

Μεταφέρουμε το ρύζι σε ένα μεγάλο μπολ και το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις φακές, το μαϊντανό, το θυμάρι, το ξύσμα λεμονιού και το κύμινο.

Αλατοπιπερώνουμε, αν θέλουμε, και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Ελαιόλαδο Θυμάρι Θυμάρι (φρέσκο) Κρεμμύδι Κύμινο Λεμόνια (ξύσμα) Μαϊντανός Ρύζι (καστανό) Ρύζι (μπασμάτι) Φακές

Σχετικές Συνταγές