Λαζάνια με κιμά, μελιτζάνα και σπανάκι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 2-4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Lazania me kima melitzana kai spanaki

Υλικά

  • 226 γρ μοσχαρίσιος κιμάς
  • 255 γρ λαζάνια 
  • 400γρ ντομάτα κονκασέ
  • 1 φλ γάλα χαμηλών λιπαρών
  • 113 γρ σπανάκι
  • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες 1/2 εκ.
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2 κ.σ. ξανθές σταφίδες
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 2 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών για μουσακά (ρίγανη, κόλιανδρο, κανέλα, πιπέρι)
  • 1/4 φλ φέτα, τριμμένη
  • ελαιόλαδο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.

Καθαρίζουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού, αποφεύγοντας το λευκό μέρος και τρίβουμε τη φλούδα, ώστε να πάρουμε 2 κ.γ. ξύσμα.

Καθαρίζουμε το υπόλοιπο πορτοκάλι καλά από το λευκό μέρος και χωρίζουμε τις φέτες, τις οποίες βάζουμε σε ένα μπολ.

Σε ένα ταψί βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας, τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά. 

Απλώνουμε σε μια στρώση τις φέτες μελιτζάνας και ψήνουμε για 16-18 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Βγάζουμε από το φούρνο.

Όσο ψήνεται η μελιτζάνα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.γ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τον κιμά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε, σπάζοντας τον κιμά κατά διαστήματα με ένα κουτάλι, για 3-5 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Μεταφέρουμε τον κιμά σε ένα μπολ, αφήνοντας τα υγρά στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι στην κατσαρόλα με τα υγρά και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας, για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και ολόκληρο το ξύσμα εκτός από μια πρέζα και μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά.

Προσθέτουμε τον πελτέ, τις σταφίδες και τον μαγειρεμένο κιμά.

Σιγομαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, για 10-12 λεπτά, μέχρι να μειωθούν τα υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σπανάκι και τις φέτες πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Όσο μαγειρεύεται ο κιμάς, σε μια άλλη κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Ρίχνουμε το αλεύρι και το υπόλοιπο ξύσμα και με ένα σύρμα ανακατεύουμε συνεχώς για 30 δευτερόλεπτα με 1 λεπτό, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να βγουν αρώματα.

Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και 1/4 φλ νερό και ανακατεύουμε μέχρι να μην υπάρχουν σβόλοι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά για 4-6 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα πυρέξ απλώνουμε μια λεπτή στρώση κιμά,  κατόπιν μια στρώση μελιτζάνας, έπειτα μια στρώση λαζάνια και τέλος απλώνουμε την μπεσαμέλ. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να γεμίσει το πυρέξ και πασπαλίζουμε, τέλος, με τη φέτα.

Καλύπτουμε με ένα λαδωμένο αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 25 λεπτά.

Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζομε το ψήσιμο για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Αφήνουμε για τουλάχιστον 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές