Κρεμώδες ριζότο με ντομάτα και βασιλικό

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Kremodes rizoto me ntomata kai vasiliko

Υλικά

  • 400 γρ ντομάτα κονκασέ
  • 1 λίτρο ζωμός λαχανικών
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 250 γρ ρύζι για ριζότο
  • 300 γρ ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1 μικρό μάτσο βασιλικού, χοντροκομμένο
  • 4 κ.σ. παρμεζάνα, τριμμένη

Διαδικασία

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε την ντομάτα κονκασέ, μισό ζωμό λαχανικών και χτυπάμε να γίνει λείο.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι μαζί με τον υπόλοιπο ζωμό και σιγομαγειρεύουμε.

Στο μεταξύ, βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ζεσταίνουμε να λιώσει το βούτυρο.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε να μαλακώσει, για 6-8 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 λεπτό.

Βάζουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.

Στη μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό ζωμό με την ντομάτα.

Αφήνουμε να μαγειρευτεί, ανακατεύοντας συχνά, προσθέτοντας ζωμό, όσο απορροφάται.

Αφού προσθέσουμε το μισό ζωμό, βάζουμε και τα ντοματίνια. Μετά από 20-25 λεπτά, το ρύζι θα πρέπει να είναι κρεμώδες και μαλακό, τα ντοματίνια να έχουν μαλακώσει και όλος ο ζωμός να έχει εξατμιστεί.

Καλύπτουμε, αφήνουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε το βασιλικό.

Γαρνίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και μαύρο πιπέρι και σερβίρουμε.

 

Σχετικές Συνταγές