Σιροπιαστή καρυδόπιτα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 12 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Siropiasti karydopita

Υλικά

  • 1 1/4 φλ καρύδια, χοντροκομμένα
  • 1 1/2 φλ αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1/2 φλ αλεύρι κριθαριού
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • 3/4 κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν σόδα
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 2 μεγάλα αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 3/4 φλ καστανή ζάχαρη
  • 2/3 φλ γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
  • 2 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1/2 φλ χυμός πορτοκαλιού
  • 1/4 φλ ελαιόλαδο

Για το σιρόπι:

  • 1/3 φλ χυμός πορτοκαλιού
  • 1/4 φλ καστανή ζάχαρη
  • 1 μικρή λωρίδα ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 ολόκληρα γαρύφαλλα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175C.

Βουτυρώνουμε ένα τετράγωνο πυρέξ 20 εκ και πασπαλίζουμε με αλεύρι, τινάζοντάς το για να φύγει το επιπλέον.

Απλώνουμε τα καρύδια σε ένα ταψί και ψήνουμε, ανακατεύοντάς τα μια φορά, μέχρι να βγάλουν άρωμα, για 7 λεπτά.

Μεταφέρουμε τα καρύδια σε μια πιατέλα να κρυώσουν.

Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160C.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής, το κριθαρένιο αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη μπέικιν σόδα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη καστανή ζάχαρη και το αβγό μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού και σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα αβγού, μαζί με το ελαιόλαδο.

Βάζουμε τα υγρά υλικά στα στερεά σε δύο δόσεις, ανακατεύοντας καλά στο μεταξύ, μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Διπλώνουμε και 1 φλ καρύδια.

Απλώνουμε το μείγμα στο πυρέξ.

Ψήνουμε για 35-45 λεπτά,  μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει με λίγα νωπά ψίχουλα από το κέντρο.

Για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1/3 φλ χυμό πορτοκαλιού, 1/4 φλ καστανή ζάχαρη, τη λωρίδα ξύσμα πορτοκαλιού και τα γαρύφαλλα.

Βράζουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ανακατεύοντας λίγες φορές.

Προσαρμόζουμε τη φωτιά για να σιγομαγειρευτεί και συνεχίζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξύσμα και τα γαρύφαλλα και αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν γίνει η καρυδόπιτα, μεταφέρουμε το πυρέξ σε μια σχάρα.

Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε σε περίπου 18 σημεία και με πινέλο απλώνουμε το σιρόπι 3-4 φορές, αφήνοντας να απορροφηθεί κάθε φορά.

Πασπαλίζουμε με το 1/4 φλ καρύδια και αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.

Χαλαρώνουμε τις άκρες με ένα μαχαίρι, κόβουμε 12 κομμάτια και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές