Πουρές πατάτας με τυριά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Poyres patatas me tyria

Υλικά

  • 675 γρ πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδο (1 ολόκληρη + 1 λιωμένη)
  • 2 κλωνάρια θυμάρι
  • αλάτι
  • 115 γρ βούτυρο ανάλατο, τεμαχισμένο
  • 1 φλ κρέμα γάλακτος και επιπλέον αν χρειάζεται
  • 300 γρ τυριά τριμμένα (γραβιέρα, φοντίνα, ελβετικά)

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες και την ολόκληρη σκελίδα σκόρδο και καλύπτουμε με νερό.

Προσθέτουμε το θυμάρι και αλατίζουμε.

Βράζουμε σε υψηλή φωτιά, έπειτα χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να τρυπιούνται εύκολα.

Σουρώνουμε τις παράτες και πετάμε το θυμάρι.

Με ένα μπλέντερ χειρός κάνουμε τις πατάτες πουρέ μέσα στην κατσαρόλα, προσθέτοντας βούτυρο σταδιακά.

Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο.

Ανάβουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ανακατεύουμε τις πατάτες στην κατσαρόλα μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί, χαμηλώνοντας τη φωτιά αν χρειάζεται και μέχρι να δέσει ο πουρές, για 3 λεπτά.

Βάζουμε σταδιακά τα τριμμένα τυριά, ανακατεύοντας μετά από κάθε προσθήκη.

Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ο πουρές απαλός, λείος και μαστιχωτός, για 3 λεπτά.

Αλατίζουμε.

Μεταφέρουμε αμέσως σε ένα μπολ σερβιρίσματος.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Βούτυρο (ανάλατο) Γραβιέρα Θυμάρι Κρέμα γάλακτος Πατάτες Σκόρδο Τυρί (Fontina)

Σχετικές Συνταγές