Πουρές γλυκοπατάτας με πράσο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 12 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Poyres glykopatatas me praso

Υλικά

  • 2 μέτρια πράσα
  • 2 κιλά γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια (περίπου 1,5 εκ)
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • 1/3 φλ ζωμός κοτόπουλο
  • 1 λεμόνι (περίπου 2 κ.γ. ξύσμα, 2 κ.σ. χυμός)
  • 2 κ.γ. φρέσκα φύλλα θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε κατά μήκος.

Κατόπιν τα κόβουμε σε λοξές φέτες.

Bάζουμε τα πράσα μας σε ένα σουρωτήρι και τα πλένουμε.

Σουρώνουμε καλά και στεγνώνουμε.

Σε μια κατσαρόλα μαγειρεύουμε τις πατάτες με 1 κ.γ. αλάτι σε μπόλικο νερό, που να τις καλύπτει, για 10-12 λεπτά.

Σουρώνουμε και τις επιστρέφουμε στην κατσαρόλα.

Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, μέχρι να λιώσει και να αρχίσει να κάνει φούσκες.

Προσθέτουμε τα πράσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε για 6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα πράσα.

Βάζουμε το ζωμό, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό, το θυμάρι, το πιπέρι και την 1/2 κ.σ. αλάτι.

Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά. 

Προσθέτουμε περίπου 2/3 των πράσων στις πατάτες και τις κάνουμε πουρέ.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα από πράσα και σερβίρουμε.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Βούτυρο Γλυκοπατάτα Ζωμός (κότας) Θυμάρι Θυμάρι (φρέσκο) Λεμόνια Πιπέρι (Μαύρο) Πράσα

Σχετικές Συνταγές