Πίτα με τσουκνίδες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: Υλικά για ένα ταψί ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Pita me tsouknides

Υλικά

Για το φύλλο:
  • 4 ποτήρια νερού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο + 3 - 4 κ.σ. επιπλέον για το λάδωμα των φύλλων
  • 1/2 ποτήρι νερού λευκό κρασί
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 αυγό
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση:
  • ½ κιλό τσουκνίδες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 κιλό σπανάκι ή σέσκουλα, ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Φύλλο: Σ' ένα μπολ χτυπάμε το αυγό μ' ένα πιρούνι να αφρατέψει. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια μεγάλη λεκάνη, κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το αλάτι, το χτυπημένο αυγό, το νερό, το κρασί και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή με τα χέρια μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να αποκτήσουμε μια ελαστική ζύμη. Την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να φτιάξουμε τη γέμιση.

Γέμιση: Πλένουμε τις τσουκνίδες, το σπανάκι και τον άνηθο και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Τα αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τα χέρια μας να βγάλουν τα υγρά τους. Τα στύβουμε και τα βάζουμε σε μια λεκάνη, μαζί με τα πράσα. Πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε.

Πίτα: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε το καθένα με τον πλάστη. Κάθε φύλλο θα πρέπει να είναι πολύ λεπτό και η διάμετρός του να ξεπερνά αυτήν του ταψιού. Λαδώνουμε το ταψί μ' ένα πινέλο και απλώνουμε μέσα τρία από τα φύλλα -λαδώνοντας το καθένα- καλύπτοντας και τα πλαϊνά του ταψιού, ενώ οι άκρες να βγαίνουν λίγο απέξω. Απλώνουμε τη γέμιση και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, τα οποία αλείφουμε επίσης με λάδι. Αν τα φύλλα εξέχουν πολύ από το ταψί, τα κόβουμε λίγο και πιάνουμε τις άκρες τους και τις στρίβουμε προς τα μέσα, ώστε να σχηματίσουν ένα κορδόνι γύρω-γύρω στην πίτα. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας νερό και ψήνουμε για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΓΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΠΑΝΙΑΣΕΙ Η ΖΥΜΗ

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλεύρι Άνηθος Ελαιόλαδο Κρασί (λευκό) Πράσα Σπανάκι Τσουκνίδα

Σχετικές Συνταγές